Ευρετήριο Άρθρου
Η Ιστορία του Συλλόγου μας
Η Δ.Ο.Ε. (1922)
Ο Σημερινός Σύλλογος
Όλες οι Σελίδες

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Με την άνοδο στην εξουσία της αστικής τάξης στις διάφορες χώρες, προϋπόθεση γιο την ανάπτυξη της κοινωνίας αποτελούσε και η ύπαρξη ορισμένων ελευθεριών - δικαιωμάτων των πολιτών κάθε χώρας. Ανάμεσα σ' αυτά τα δικαιώματα σημαντικό ρόλο κατέχει και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι.

Η ελευθερία αυτή έδωσε τη δυνατότητα για μια προοδευτική συνένωση των δυνάμεων των εργαζόμενων και πριν απ' όλα της εργατικής τάξης, προκειμένου ν' αμυνθούν ενάντια στην εκμετάλλευση τους και να βελτιώσουν τη ζωή τους και την κοινωνία γενικότερα. Από τη συνένωση αυτών των δυνά­μεων ξεκίνησε ουσιαστικά το συνδικαλιστικό κίνημα.

Από την απελευθέρωση μέχρι το 1872 δεν υ­πήρχε στην Ελλάδα κανένα ίχνος συνδικαλιστικής οργάνωσης στην εκπαίδευση γενικά και στη δημοτική ειδικότερα. Το 1872 ιδρύθηκε στην Αθήνα ο πρώτος δασκαλικός σύλλογος, που είχε ως μέλη του λειτουργούς της δημοτικής και της μέσης εκπαίδευσης και είχε ως σκοπό του τη βελτίωση της κατώτερης και μέσης παιδείας, την ίδρυση διδασκαλείου Δημ. Εκπαίδευσης και την οικονομική αρωγή των μελών που αποχωρούσαν από την υπηρεσία λόγω γηρατειών ή ασθένειας. Παράλληλα ιδρύθηκαν σύλλογοι και σε άλλες πόλεις της χώρας. Το 1878 ιδρύθηκε στην Αθήνα ο "Σύνδεσμος Ελλήνων Δημοδιδασκάλων" μέλη του οποίου ήταν μόνο δάσκαλοι και σκοπό του είχε τη βελτίωση της ζωής του Έλληνα δασκάλου από ηθική και υλική άποψη και την εξύψωση της δημοτικής εκπαίδευσης.

Το 1905 προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή στους δασκάλους λόγω της ψήφισης νόμου, με τον οποίο επιβλήθηκε η καταστροφική για τη δημοτική εκπαίδευση διαβάθμιση. Καταργήθηκαν ουσιαστικά τα διδασκα­λεία και οι δάσκαλοι υποβιβάστηκαν. Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αρκεί να τονιστεί ότι οι δάσκαλοι χωρίζονταν σε μικροομάδες οι οποίες είχαν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα γεγονός το οποίο όχι μόνο δεν τους επέτρεπε να συ­νεργάζονται, αλλά αντίθετα αντιμάχονταν η μια ομάδα την άλλη. Όταν τελικά αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε μια βάση ενότητας στους δασκάλους αλλά και στους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους και στη βάση αυτή αντιμετωπίζονταν τα κοινά οικονομικά και αλλά προβλήματα. Στη συνέ­χεια έγινε κατανοητό ότι υπήρχε ανάγκη συνένωσης όλων των συλλόγων σε ομοσπονδία. Αυτό έγινε τε­λικά στις 21 Απριλίου 1921 ύστερα από απόφαση καταστατικού συνεδρίου το οποίο αποφάσισε την ί­δρυση της "Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος".Καιρός

...είπαν

"...μόνο ο αγώνας μπορεί να δώσει ένα μέρος ή το σύνολο από τα πνευματικά αγαθά σε κείνους που δεν τα 'χουν, όπως μόνο με τον αγώνα μπορούν να κατακτήσουν οι αδικημένοι ένα μέρος ή το σύνολο από τα υλικά αγαθά".

Δημήτρης Γληνός


Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα283
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα4165