Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας χαρακτηρίζει παράνομη και καταχρηστική  την απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΠΕ & ΔΕ Δυτικής Ελλάδας για την ίδρυση τμημάτων "Ζώνης Εκπαιδευτικής Πρωτεραιτότητας" και απαιτεί την άμεση ανάκληση της.

                         «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας»:
    Νέα επίθεση στο δημόσιο σχολείο και τα εργασιακά μας δικαιώματα
    
    Συνάδελφοι
    Στις 14-10-2011 με υπουργική απόφαση εντάχτηκαν στις Ζ.Ε.Π. 1.000 περίπου Δημ. Σχολεία (21 στο Ν. Αχαῒας). Οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, όπως θεσπίστηκαν με τον Ν.3879/2010, αφορούν σχολικές μονάδες υποβαθμισμένων κοινωνικοοικονομικά και μορφωτικά περιοχών με διακηρυγμένο στόχο την ομαλή ένταξη των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αντίθετα όμως με τις διακηρύξεις, στην πραγματικότητα πρόκειται για εφαρμογή διαφοροποιημένων, ευέλικτων προγραμμάτων, προσαρμοσμένων στις «χαμηλές απαιτήσεις» των μαθητών των περιοχών αυτών. Πρόκειται για δράσεις που αντί να βοηθούν την ισότιμη ένταξη, θεσμοθετούν και παγιώνουν τις εκπαιδευτικές ανισότητες.
    Πραγματικός στόχος των Ζ.Ε.Π. είναι να προσφέρουν φτηνή κατάρτιση στους μαθητές μειονεκτικών κοινωνικά ομάδων, στο πλαίσιο του σχολείου της «αγοράς». Από τις υπουργικές αποφάσεις (Φ.12/20/2045/Γ1/10-1-2011 και Φ.12/805/100859/Γ1/7-9-2011), όπως και από τις δηλώσεις της κ. Φ. Γεννηματά το Φεβρουάριο του 2011, προκύπτει ότι:
    α. Τα σχολεία των Ζ.Ε.Π. θα λειτουργήσουν με προγράμματα - λάστιχο, αφού θα διαμορφώνονται με βάση τις απαιτήσεις των γονέων και των «φορέων της τοπικής κοινότητας» (βλ. αγορά) και θα συμπλέκονται με τα προγράμματα «Δια Βίου Μάθησης» των Δήμων.
    β. Τα σχολεία των Ζ.Ε.Π. θα είναι διευρυμένου ωραρίου (8.00-14.00) και παρατίθεται το σχετικό πρόγραμμα.
    Το πρώτο βήμα για τη λειτουργία των Ζ.Ε.Π. είναι η ίδρυση «Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ» και «Φροντιστηριακών Τμημάτων ΖΕΠ» στις σχολικές μονάδες που επιλέχτηκαν. Όλα τα νέα τμήματα θα λειτουργήσουν με αναπληρωτές ΕΣΠΑ.

    Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας δεν είναι γενικά αντίθετος με τη λειτουργία τμημάτων υποδοχής, στο βαθμό που βοηθούν την ομαλή σχολική προσαρμογή μειονεκτικών κοινωνικά ομάδων. Η ένταξη όμως των τμημάτων αυτών στις Ζ.Ε.Π. κάθε άλλο παρά αυτό το σκοπό υπηρετεί. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι:
    α. Στις «Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ» θα διδάσκεται σχεδόν το σύνολο των μαθημάτων. Συνεπώς με τη γενικευμένη επιβολή τους από το Υπουργείο θα προκύψει μειωμένο ωράριο για πολλούς συναδέλφους ή ακόμη και συγχωνεύσεις τμημάτων, λόγω μείωσης του αριθμού των μαθητών.
    β. Οι αναπληρωτές ΕΣΠΑ που θα λειτουργήσουν τα «τμήματα ΖΕΠ» θα πάρουν τη θέση των μονίμων συναδέλφων που ήδη υπηρετούν σε παρόμοια τμήματα ένταξης με το παλιό καθεστώς. Έτσι οι τελευταίοι θα αναγκαστούν είτε να συμπληρώσουν ωράριο σε άλλα σχολεία, είτε να «βγουν» υπεράριθμοι.
    Είναι λοιπόν σαθρό το επιχείρημα ότι με τα Τμήματα ΖΕΠ «κάποιοι θα βρουν δουλειά». Αντίθετα θα αποτελέσουν το δούρειο ίππο για την περεταίρω ελαστικοποίηση των εργασιακών μας σχέσεων και την «εργασιακή εφεδρεία».
    Συνάδελφοι
    Με βάση υπουργική εγκύκλιο της 9-9-2011, για την ίδρυση Τμημάτων ΖΕΠ σε μια σχολική μονάδα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων. Τις τελευταίες μέρες οι Διευθυντές των 21 σχολείων του Νομού μας που επιλέχτηκαν στις Ζ.Ε.Π. υπέστησαν πιέσεις απ’ τη διοικητική πυραμίδα, ώστε να «εξασφαλίσουν» τις απαραίτητες αποφάσεις των Συλλόγων. Η απάντησή μας εδώ πρέπει να είναι ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ.
    Κανένας Σύλλογος Διδασκόντων δεν πρέπει να συναινέσει με τη στάση του στην επίθεση που δέχεται όχι μόνο ο ενιαίος χαρακτήρας της εκπαίδευσης, αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Όσοι Σύλλογοι των εμπλεκόμενων σχολείων, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, δέχτηκαν την ίδρυση Τμημάτων ΖΕΠ έχουν κάθε δικαίωμα να ανακαλέσουν σε επόμενη συνεδρίαση.
    Σας ενημερώνουμε επίσης ότι στις 14-11-2011 η Περιφερειακή Διεύθυνση ανακοίνωσε την ίδρυση Τμημάτων ΖΕΠ σε δέκα σχολεία του Νομού μας, χωρίς καν σε κάποια απ’ αυτά να έχει συνεδριάσει ο Σύλλογος Διδασκόντων, ενώ σε άλλα η απόφαση του Συλλόγου ήταν αρνητική (!)
    Καταγγέλλουμε ως παράνομη και καταχρηστική την απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης και ζητούμε την άμεση ανάκλησή της
            
      Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας

  Πάτρα 28-11-2011

Νέα - Ανακοινώσεις

 

Εορτολόγιο

Καιρός

...είπαν

"Η αποστολή του Δασκάλου είναι να φτιάξει ανθρώπους, μα, για να φτιάξουμε ανθρώπους, πρέπει πρώτα μεις να γίνουμε άνθρωποι. Δεν μπορούμε να μείνουμε έξω από τους αγώνες του λαού, να μην κάνουμε - δήθεν -πολιτική. Γιατί τότε κάνουμε πολιτική αντίθετη από τα συμφέροντα του λαού. Εμείς θα φτιάσουμε ανθρώπους συνειδητούς και ελεύθερους!"

Ρόζα Ιμβριώτη


Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα179
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα3490